Значењето од примената на прстната гимнастика во решавањето на техничките проблеми при пијанистичката интерпретација

Mihajlovski, Angele (2012) Значењето од примената на прстната гимнастика во решавањето на техничките проблеми при пијанистичката интерпретација. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 65-70. ISSN 1857-8659

[img]
Preview
Text
angele.pdf

Download (365Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/5...

Abstract

Свирењето на пијано претставува огромен предизвик за секој почетник во музичката едукација. Неговата физичка привлечност доаѓа од импозантниот и грациозен изглед, но и од едноставноста во произведувањето на тонот. Како секој друг инструмент и свирењето клавир е производ од физичката и ментална активност на личноста. Во самиот процес на свирење се искористува голем дел од капацитетот на центрите во човечкиот мозок, што пак индирекно влијае врз развојот на интелектуалните вештини, особено кај децата од помала возраст. Активноста на прстите е исто така важен елемент за успешна интерпретација, бидејќи од способноста и инервацијата на прстите зависи и добрата изведба на делото.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 19 Mar 2014 09:51
Last Modified: 19 Mar 2014 09:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9518

Actions (login required)

View Item View Item