ИНТЕ(Р)грации на ИСТОРИ-ЈАта

Kukubajska, Marija Emilija (2013) ИНТЕ(Р)грации на ИСТОРИ-ЈАта. ЕМАРИ Институт , Штип. ISBN 13 978-9989-2935-9-7

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_Интерграции на Историјата.pdf

Download (5Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
KNIGA - Intergracii.pdf

Download (1237Kb) | Preview

Abstract

Со моите две збирки поезија јас меѓу нив прва ги објавив истражувањата во линвистиката (од Сосир, до Чомски и од Жак Дерида до Леотар), но јас останав и прва и последна меѓу нив која не се предадов на деконструктивизмот и апсурдот, апсурдот и во театрите и во духовните и душевни сцени и сценарија на поетската уметност. Во моите експерименти со мислата, јазикот, филозофијата и психологијата не дозволив да се порекне смисолот и суштината на вистината за реалноста гледана од библиски перспективи, додека наспроти тоа, марксистичките и атеистичките модернисти во литературата не постоеше вистина, туку лично поимање на стварноста, и не постоеше реалност, или нејзина апсолутна сушѕина и форма, туку нивна свест во која немаше место за бог, затоа не признаваа трајни, постојани категории, духовни принципи и норми. Сепак, продолжив да истражувам со инструменти и системи на христијанскиот светоглед, иако изучував и извлекував и двозначни и трозначни корени на поимот и формата на еден збор/знак (пр. Идниноберачите, НеРонливи Римувања, Родозвучен јужнопиц). Меѓутоа, едно и единствено значење кое секогаш остануваше константно во мојот поетски кодекс беше непроменливата суштина на Бог и неговите закони за Доброто како Убаво и Убавото како Добро, за мудроста како љубов, радост, мир, трпение, верност, самоконтрола (низ плодовите на духот, доблести) и низ десетте закони за поеведение на цицилизираното суштество, критериуми за екселенција на човековото битие создадено од Бог, едноставни и важечки вистини, колку и поезијата да е свој вид енигма.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 17 Mar 2014 15:10
Last Modified: 17 Mar 2014 15:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9483

Available Versions of this Item

  • ИНТЕ(Р)грации на ИСТОРИ-ЈАта. (deposited 17 Mar 2014 15:10) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item