Музичките инструменти во македонските народни песни

Angelov, Goranco (2013) Музичките инструменти во македонските народни песни. Годишен зборник 2012 - Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 107-130. ISSN 1857- 8659

[img]
Preview
Text
Музичките инструменти во македонските народни песни.pdf

Download (933Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/6...

Abstract

Бројни истражувања поврзани со музичките инструменти на територијата на денешна Република Македонија вршат одредени странски и македонски истражувачи кои објавуваат и трудови во кои ги произнесуваат теренските сознанија. Преку овие трудови се здобиваме со основни сознанија поврзани со потеклото, изработката на инструментите, нивната употреба и застапеност. Предмет на нашето истражување е присуството на музичките инструменти во народните песни во Македонија. Пред да го произнесеме нашето истражување, ќе наброиме неколку трудови кои ги опфаќаат музичките инструменти и на некој начин се поврзани со овој труд.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 17 Feb 2014 10:52
Last Modified: 18 Mar 2014 12:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9243

Actions (login required)

View Item View Item