Организиран третман на хронична болка во првиот мултидисциплинарен центар за болка во Македонија

Panova, Gordana and Panova, Blagica and Panov, Nenad (2012) Организиран третман на хронична болка во првиот мултидисциплинарен центар за болка во Македонија. II Kongres Udruzenja anesteticara Srbije sa medzunarodnim ucescem . p. 42. ISSN 978-86-88055-02-4

[img] Text
uloga11.docx

Download (923Kb)

Abstract

Хроничната болка претставува сериозен здравствен, општествен и социјалне проблем кај нас и во светот.Пациентите со хронично болни синдроми се нестабилни и непродуктивни, болката доминира со нивниот живот и тие се физиолошки, физички, психички и социјално уништени,стигматизирани и интоксицирани од различни медикаменти и третмани и не се добредојдени во врвните здравствени установи и клиники.Брзата дијагноза и успешно обезболување носи голем здравствен и материјален Во Специјалната болница за хируршки болести Филип Втори, поставувањето дијагноза на болката се врши конзилијарно и мултидисциплинарно од страна на : анестезиолог, ортопедски хирург, невролог, интернист и радиолог.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 12 Feb 2014 14:43
Last Modified: 12 Feb 2014 14:43
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9226

Actions (login required)

View Item View Item