Одбраната и заштитата кај доцноантичките утврдувања во долината на река Брегалница

Nacev, Trajce (2013) Одбраната и заштитата кај доцноантичките утврдувања во долината на река Брегалница. In: Научна конференција „Денови на Јустинијан", Скопје, Nov 2013, Скопје, Македонија. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
prezentacija.pdf

Download (1691Kb) | Preview

Abstract

Населените места во доцноантичкиот период доживуваат одреден степен на развој располагајќи со сопствени материјални и духовни вредности. Сето тоа претставувало и понтенцијален ризик за изложеност на населението во нив од непријателски напади се со цел како би ги освоиле и се стекнале со поголем плен и богатство. За одбрана и заштита од таквите напади и секојдневна сигурност на населението и материјалните добра се превземале мерки и активности. Основата на сето ова ја претставувала фортификацијата односно утврдувањето на населените места со што се овозможувала соодветна одбрана и заштита. Раната антика претставувала период во кој се појавиле почетоците на одбраната и заштитата меѓутоа нивниот развој кулминира во доцната антика каде утврдувања земаат се поголем замав пред се поради дефанзивниот систем на одбрана и заштита. Ваквиот начин на организирање бил присутен и во населените места по долината на река Брегалница во доцноантичкиот период каде одбраната и заштитата функционирала како систем за одговор од непријателските напади.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 30 Dec 2013 11:07
Last Modified: 07 Aug 2015 10:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8603

Actions (login required)

View Item View Item