Градежни техники во античкипот период во Брегалничкиот басен

Nacev, Trajce (2013) Градежни техники во античкипот период во Брегалничкиот басен. In: "Од плитар до малтер" - меѓународен археолошки симпозиум, Струмица, Струмица. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Струмица 2013.pdf

Download (9Mb) | Preview

Abstract

Темата го опфаќа перидот од раѓањето па се до заоѓањето на антиката во Брегалничкиот басен односно периодот од 5 век пред н.е. па се до крајот или првата деценија на 7 век, период кога со аваро словенските напади биле уништени и запалени сите доцноантички населби и утврдувања. Во рамките на античкиот период покрај тоа што се употребуваат и усовршуват градежни техники од праисторијата (opus caementicum, opus incertum и други), се појавуваат и нови техники на ѕидање (opus guadratum, opus mixtum, opus testaceum, opus vitatum, opus emplektion, комбинирана техника на ѕидање во која се вклучени две или три градежни техники). Во трудот ќе бидат обработени градежните техники кои се констатирани на археолошките локалитети, по пат на рекогносцирање или археолошки истражувања во долината на река Брегалница, со акцент на градежните техники на одбранбените ѕидови од фортфикициите, сакралните и профаните градби на Виничко кале и градот Баргала.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 30 Dec 2013 11:04
Last Modified: 10 Aug 2015 07:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8601

Actions (login required)

View Item View Item