Изработувањето на традиционалниот музички инструмент зурла во Струга во 21 век, изработувачот Раде Ложанкоски

Angelov, Goranco (2012) Изработувањето на традиционалниот музички инструмент зурла во Струга во 21 век, изработувачот Раде Ложанкоски. In: Музичка научна манифестација „Струшка музичка есен“, 15-16 Sept 2012, Струга, Македонија.

[img]
Preview
Text
Горанчо Ангелов, Изработувањето .... WORD 97.pdf

Download (632Kb) | Preview

Abstract

Изработувањето на традиционални музички инструменти е една од важните карики во зачувувањето на инструменталната музичка традиција на секој народ. Во Македонија, не е мал бројот на изработувачи-градители на музички инструменти и во 21 век, ера на технолошка експанзија која навлегува во сите сегменти од човековото живеење и творење. Изработувањето на народни музички инструменти претставува еден мошне значаен сегмент во зачувувањето на македонската автентична инструментална музичка традиција, традиција која се градела и таложела во минатото а опстоила и до денес одолевајќи на надворешните културни влијанија. Наша задача е, да ги регистираме овие изработувачи кои од парче дрво успеваат да изработат музички инструмент наменет за музички талентираните народни гении. Во поместениов труд, го претсавуваме Раде Ложанкоски од Струга, еден од изработувачите на традиционалниот музички инструмент зурла, изработувач кој го задржал традиционалниот пристап на процесот на изработување на овој музички инструмент.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 17 Sep 2013 10:38
Last Modified: 17 Sep 2013 10:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7400

Actions (login required)

View Item View Item