Акутен панкреатитис предизвикан од хиперлипидемија кај млад

Doncovska, S and Velkoska Nakova, Valentina and Kamceva, Gordana and Marolova, Angela (2012) Акутен панкреатитис предизвикан од хиперлипидемија кај млад. In: IX Macedonian Gastroenterology and hepatology congress with international participation, 31 May-3 June 2012, Ohrid.

[img] Text
__fileserver_userfiles$_valentina.velkovska_Documents_03П05 АКУТЕН ПАНКРЕАТИТИС ПРЕДИЗВИКАН ОД ХИПЕРЛИПИДЕМИЈА КАЈ МЛАД.docx

Download (13Kb)

Abstract

Акутниот панкреатитис е реверзибилен инфламаторен процес. Хиперлипидемијата како етиолошки фактор се обсервира во 12-39% од случаите со акутен панкреатитис. Појавата на псеудоцисти се смета за мајорна компликација. Приказ на случај: Маж на 34 годишна возраст за прв пат се јавува на интерно одделение поради силна епигастрична болка пропратена со гадење и повраќање после обилен масен оброк.

Item Type: Conference or Workshop Item (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Valentina Velkovska
Date Deposited: 30 Sep 2013 08:38
Last Modified: 30 Sep 2013 08:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7393

Actions (login required)

View Item View Item