Компјутерски мрежи

Gelev, Saso (2011) Компјутерски мрежи. Прв приватен универзитет „Европски Универзитет Република Македонија-Скопје“, Скопје. ISBN 978-608-4574-43-9

[img] Text
PREDGOVOR.docx

Download (28Kb)

Abstract

Потребата за информации го натерала човекот да воспоставува врски со различни извори на информации и да фор¬мира мрежи со кои на себе ќе си го олесни собирањето, пре¬но¬сот, складирањето и обработката на податоците. Брзиот развој на компјутерската технологија во последната деценија (зголемување на пер¬фор¬ман¬си¬те, а намалување на цената на чинење) заедно со вистинска екс¬плозија на интернетот, доведоа до тоа бројот на корисници на компјутери и компјутерските мрежи да се зголемува со огромна бр¬зина. Секој ден се во¬ве¬дуваат нови услуги-сервиси, а истовремено во вмре¬жу¬вањето се поставуваат се повисоки стандарди. Со текот на времето мрежните системи се развивале, така што денеска да го достигнат нивото на практично ефикасно опкружување за размена на податоци. Денеска, кога компјутерите се релативно достапни на секого, а покрај тоа се и исклучително моќни, вмрежувањето ја зголемува ефикасноста и ги намалува трошоците за деловно работење. Ос¬новни причини за вмрежување се: заедничко користење инфор-ма¬ции и заедничко користење на хардверот и софтверот. Оваа книга првенствено е наменета за студентите од факултетот за информатика како еден вовед во Компјутерските мрежи, но може да послужи и како основна и поширока литература и за останатите студенти.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 16 Sep 2013 13:09
Last Modified: 16 Sep 2013 13:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7307

Actions (login required)

View Item View Item