Енергетска ефикасност и економска оправданост индивидуалног станбеног објекта преко побољшања топлинске изолације

Sovreski, Zlatko and Jovanovska, Vangelica and Jovanovski, Nikolce and Paspalovski, Toni and Simeonov, Simeon and Cvetkov, Slavco and Josheski, Dushko (2013) Енергетска ефикасност и економска оправданост индивидуалног станбеног објекта преко побољшања топлинске изолације. Odrzivi razvoj grada Pozarevca i energetskog kompleksa Kostolac, 2013, 300 (342). pp. 185-191. ISSN 978-86-912927-2-0

[img]
Preview
Text
Energetska efikasnost i ekonomska opravdanost na individualen stanben objekt preku podobruvanje na toplinskata instalaci.pdf

Download (273Kb) | Preview

Abstract

Во научниот труд е представена енергетската ефикасност преку заштеда и рационализација на енергијата при нејзиното користење. Посебен акцент е даден на заштедата на енергијта при загревање на простории преку подобрување на топлинкста изолација на индивидуалниот станбен објект. Енергетската заштеди во зависност од топлинските брани можат да достигнат и до 70%. Што се однесува за економската оправданост на инвестиционите вложувања за оваа цел, анализите укажуваат дека инвестициите во зависнотс од видот на горивото би се исплатиле во период од 6 до 7 години.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Zlatko Sovreski
Date Deposited: 10 Jul 2013 13:23
Last Modified: 05 Aug 2015 13:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6829

Actions (login required)

View Item View Item