Komparativna analiza na parametre na cleaning in place системот (CIP) namenjen za čiščenje u mlečnoj industrji

Jovanovska, Vangelica and Sovreski, Zlatko and Sambevska, Katerina and Kocovska, Marija and Josheski, Dushko (2013) Komparativna analiza na parametre na cleaning in place системот (CIP) namenjen za čiščenje u mlečnoj industrji. In: Odrzivi razvoj grada Pozarevca i energetskog kompleksa Kostolac - Zbornik Radova, 16 May 2013, Kostolac.

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_zlatko.sovreski_Desktop_Kostolac 2ri-trud,16.05.2013-Komparativna analiza na parametrite na Cleaning in palace sistemot(CIP)namenet za cistenje vo mlecnata industrija.docx

Download (31Kb)

Abstract

Во млекарата суровото млеко поминува низ неколку фази на третман со употреба на различни видови на опрема за обработка пред истото да стигне до потрошувачите во форма на готов, финален производ. Производство обично претставува затворен процес, каде што главните компоненти се поврзани во систем на цевки. На крајот од секој производен процес мора да се исчистат сите површини било тоа да е рачно или автоматски. Со цел забрзување на работата, поголема ефективност и заштеда на човечки труд денес млекарските објекти најчесто се чистат со ЦИП системот кој се извршува со комбинација на четири параметри (време, проток, концентрација и температура). Клучни зборови: ЦИП систем, параметри, компарација, млечна индустрија

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Zlatko Sovreski
Date Deposited: 10 Jul 2013 13:27
Last Modified: 10 Jul 2013 13:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6824

Actions (login required)

View Item View Item