Теоретско-аналитички осврт на одржувањето на неборбените моторни возила во АРМ

Petreski, Drage and Dimitrievski, Ljupce and Nikolov, Elenior (2011) Теоретско-аналитички осврт на одржувањето на неборбените моторни возила во АРМ. National Journal, Modern Macedonian Defense, 12 (21).

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Drage Petreski - Trudovi za UGD Repozitorium_NTrudSMO2011.pdf

Download (250Kb) | Preview

Abstract

Рационаланото ниво на надежност и расположивост на техичките системи како составен дел на моторните возила, се постигнува со примена на оптимална политика и стратегија на одржувањето. Политикатата на одржувањето се темели врз ефективна при-мена на информациски системи кои треба да обезбедат спрега помеѓу контролните активности, донесувањето на одлука и реализацијата на одредени превентивни и корективни постапки. Во трудот е даден теоретско-аналитички осврт на одржува-њето на моторните возила во Армијата на Република Македонија со предлог видување за понатамошно подобру-вање на истото.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Рационално ниво, надежност, оптимална политика, стратегија на одржување, информациски систем.
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 13 Jun 2013 13:16
Last Modified: 13 Jun 2013 13:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6575

Actions (login required)

View Item View Item