Присуство на жива во плунка и дентин при едносеансна апликација на повеќе амалгамски полнења

Kovacevska, Ivona (1999) Присуство на жива во плунка и дентин при едносеансна апликација на повеќе амалгамски полнења. Masters thesis, Faculty of Dentistry, University "Kiril and Metodij", Skopje.

[img]
Preview
Text
magisterium.pdf

Download (3767Kb) | Preview

Abstract

Организацијата и амалгамизацијата на денталниот амалгам како средство за реставрирање на изгубените тврди забни ткива, во постканиниот сектор, е проследена со елиминација на жива. Целта на магистерскиот труд беше: • Да се одреди концентрацијата на ослободената жива во плунката во различни временски интервали, после едносеансна терапија со повеќе амалгамски полнења; • Да се измери нивото на живата ослободена од старите неполирани дентални амалгами ; • Да се детерминира присутрната жива во дентинот пд полнењата од дентален амалгам. За реализација на поставените цели во истражувањето учествуваа 40 испитаници од обата пола на возраст од 20-30 години, без амалгамски реставрации во оралната средина, кај кои се вградија едносеансно по 3 двоповршински амалгамски полнења. Примероците на нестимулирана плунка се земаа пред терапијата со дентален амалгам, и по 30 минути, 2 часа и 48 часа. Концентрацијата на жива во плунката, ослободена од старите неполирани амалгамски полнења, се одредуваша на 10 испитаници, кои имаа најмалку по 4 реставрации во устата, постари од 1 година. Присуството на жива во дентинот под амалгамските полнења се мереше на 10 хумани заби 2 дена по поставувањето на денталниот амалгам и на 10 хумани заби после 7 дена. Резултатите од направените истражувања покажаа дека елиминацијата на жива е најголема во текот на стврднувањето и амалгамизацијата на денталните амалгами: т. е. во првите 30 минути до 2 часа од тритурацијата. На ниво на дентинот живата е присутна после 2 – риот ден и нејзината концентрација опаѓа за трипати после 7 –от ден. Измерените концентрации на жива во плунката и дентинот се многу мали и далеку од пропишаните лимити и како такво дозволуваат терапија по квандранти, со едносеансно поставување на повеќе амалгамски полнења, без опасност по здравјето на човекот.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 24 Jun 2013 11:37
Last Modified: 24 Jun 2013 11:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6300

Actions (login required)

View Item View Item