Културниот и општествениот живот на Евреите во Македонија до депортацијата на 11 март 1943 година(по повод 70 годишнината од депортацијата на Евреите од Македонија)

Filov, Kire (2013) Културниот и општествениот живот на Евреите во Македонија до депортацијата на 11 март 1943 година(по повод 70 годишнината од депортацијата на Евреите од Македонија). In: IV Меѓународна конференција: Меѓународен дијалог, исток - запад, Св. Николе.

[img]
Preview
Text
КУЛТУРНИОТ И ОПШТЕСТВЕНИОТ ЖИВОТ НА ЕВРЕИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА ДО ДЕПОРТАЦИЈАТА НА 11 МАРТ 1943 ГОДИНА.pdf

Download (307Kb) | Preview

Abstract

Депортацијата на Македонските Евреи од 11 март 1943 година секако е најжестокиот криминал против човештвото во помодерната македонска историја. На 11 март 2013 се навршија 70 години од мрачното мартовско утро, кога во смрт беа одведени 7.215 Македонски Евреи, од Скопје, Битола и Штип. Македонските Евреи за прв пат се споменуваат за време на Римската Империја. Најстариот доказ за нивната присутност на овие простори е синагогата во Скупи, откриена во 1930 година од страна на Зоси Петровиќ, која датира од III век п.н.е.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Kire Filov
Date Deposited: 30 Apr 2013 13:09
Last Modified: 24 Sep 2013 10:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6174

Actions (login required)

View Item View Item