Антимикробна терапија

Tufekcievska-Guroska, Snezana (2012) Антимикробна терапија. . (Unpublished)

[img] Slideshow
Antimikrobna terapija - Mart,2012.pptx

Download (847Kb)

Abstract

Што помалку инвазивни процедури кои го реметат мирот на населената бактериска флора (пр. аспирации, груба тоалета на уста, инвазивни дијагностички процедури кои во моментот не се неопходни и др.) Современ пристап кон болничките инфекции:1.Доследна примена на стандардните мерки на заштита 2.Континуиран надзор: препознавање на инфициран пациент,одредување на место на инфекција, причини кои довеле до инфекција, препознавање на проблемот, следење на потрошувачката на антибиотици и следење на антимикробна резистенција 3. Континуирана едукација на персоналот.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Snezana Guroska
Date Deposited: 11 Mar 2013 14:36
Last Modified: 09 Apr 2015 09:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5801

Actions (login required)

View Item View Item