Тироидна жлезда, анатомија, патологија и методи на дијагностика

Bozinovska, Biljana (2012) Тироидна жлезда, анатомија, патологија и методи на дијагностика. . (Unpublished)

[img] Slideshow
Predavanja_za_UGD_tiroidea final.pptx

Download (4Mb)

Abstract

Некои викаат дека се што почнува од мозокот поминува низ тироидеа и доаѓа до душата -Тироидната жлезда е локализирана на предната страна на вратот веднаш под Адамавото јаболко, во вид на пеперутка околу самата трахеа. Локализацијата е некогаш и субмандибуларно како ектoпична тироидеа -Составена е од два лобус поврзани со ткивен мост – истмус.Промените може да се појават во обата лобуса на тироидната жлезда или во ткивниот мост.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Bozinovska
Date Deposited: 06 Mar 2013 15:07
Last Modified: 09 Apr 2015 09:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5751

Actions (login required)

View Item View Item