Природниот прираст и неговите импликации врз промените во националната структура на населението во Југозападниот дел од Република Македонија

Dimitrov, Nikola (2001) Природниот прираст и неговите импликации врз промените во националната структура на населението во Југозападниот дел од Република Македонија. In: Втор Конгрес на географи од Р.Македонија, 03-05 Nov 2001, Охрид.

[img]
Preview
Text
Trud 4.pdf

Download (2027Kb) | Preview

Abstract

Истражувањето на природниот прираст и промените во националната структура во Република Македонија се од национален интерес за кои безрезервно потребно е што побрзо и поопстојно нејзино елаборитање, а тоа исторвремено претставува и посебен придонес во демогеографијата. Преку примерот што го презентираме а се однесува само на општините од Југозападниот дел од Р. Македонија ќе ги проследиме причините и последиците од промените во националната структура настанати во последните педесеттина години, а предизвикани, во прв ред, од природното движење на населението. Проучувањата укажуваат на дијаметрално спротивни тенденции во развојот на природното движење, кои предизвикуваат значајни реперкусии врз националната структура, особено кај македонското и албанското население. Според тоа, националната структура ја разгледуваме делумно од просторно - географски, демографски и социо - демографски аспект. Клучни зборови: Природен прираст, национална структура, Македонци, Албанци и други, причини, последици, Југозападен дел од Република Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 07 Dec 2015 10:19
Last Modified: 07 Dec 2015 10:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5341

Actions (login required)

View Item View Item