„Претсказанието“ на Атанас Македонец и еден расказ за Александар Македонски

Mladenoski, Ranko (2012) „Претсказанието“ на Атанас Македонец и еден расказ за Александар Македонски. Велес, XVI (16). pp. 55-61. ISSN 1409 - 6412

[thumbnail of Pretskazanie na Aleksandar i eden raskaz.pdf]
Preview
Text
Pretskazanie na Aleksandar i eden raskaz.pdf

Download (180kB) | Preview

Abstract

Во овој труд разгледуваме две македонски книжевни дела за Александар III Македонски. Станува збор за книгата „Пресказание на Голем Александр“ од Атанас Македонец од 1845 година, како и за еден средновековен расказ за Александар Македонски. Расказот за Александар Македонски се наоѓа во зборникот на В. Груиќ, а го препишал јеромонахот Данило во 1628 година во српска редакција. Преписот, всушност, е извршен од постар зборник со македонска редакција, па според тоа може да зборуваме за македонско книжевно дело за Александар Македонски. Определувањето на оваа творба како апокриф од страна на некои книжевни историчари, сепак, го модифицираме со оглед на фактот што не станува збор за апокрифна литература во вистинска смисла на зборот туку за средновековен расказ или, пак, за легенда. Од прегледот на овие две македонски книжевни дела можевме да се увериме дека во нив ликот на Александар Македонски, меѓу другото, се интегрира и како семема којашто претставува пресек на бројни културни идентитети.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 31 Jan 2013 11:18
Last Modified: 31 Jan 2013 11:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5316

Actions (login required)

View Item View Item