Narodnata nosija vo Ovce Pole

Janevski, Vladimir (2012) Narodnata nosija vo Ovce Pole. Documentation. Национална установа Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј, Штип.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_vladimir.janevski_Desktop_REPOZITORIUM_народната носија во овче поле.pdf

Download (161Mb) | Preview

Abstract

Народната носија во Овче Поле, следена во временски рамки од средината на XIX век, најпрво преку постојаната стручна литература, а потоа и преку неколкугодишните истражувања на овој терен, покажаа дека истата со извесни трансформации се задржала статична во нејзината позната форма, сè до пред неколку децении. Оваа носија ја карактеризираат облековни елементи со изразено локално регионално обележје, но во неа се присутни и општи елементи карактеристични за балканската култура на облекување. Некои од нив, како на пример, платнената кошула (машка и женска), машките платнени гаќи, појасот како и скутината застапена истовремено и во составот на машката носија, се сметаат за облековни делови што се надоврзуваат на постарата културна традиција.

Item Type: Monograph (Documentation)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 29 Jan 2013 13:52
Last Modified: 29 Jan 2013 13:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5159

Actions (login required)

View Item View Item