Музиката Орнет Колмен(Ornette Coleman)

Kitanovski, Antonijo (2012) Музиката Орнет Колмен(Ornette Coleman). Masters thesis, University Goce Delcev - Stip.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Антонијо Китановски_магистерски труд.pdf

Download (482Kb) | Preview

Abstract

Овој текст ја дообјаснува и прецизира процедурата и третманот на темата при изведбениот (практичен) дел на овој уметнички труд. Тука се лоцирааат предметот, целите, методологијата, хипотезите и се формулира заклучок произлезен од естетско-теоретско-филозофската анализа на предметот. Изведбениот дел е дизајниран според овој заклучок. Долгата активна присутност на г-дин Колмен на светската сцена резултира со акумулација на несекојдневно голем опус како изведувач, композитор и водач на состави. Често е нарекуван „Татко на Фри џез изразот“ и од крајот на петдесеттите години од дваесеттиот век со несмалена иноваторска жестина ја освојува позицијата на еден од малкумината водечки авангардисти. Одтаму, предмет на ова истражување и концертна презентација се композиторско-изведувачко-лидерско-стилски елемнти на музичкиот опус на

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 06 Nov 2012 15:09
Last Modified: 15 Nov 2012 14:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/513

Actions (login required)

View Item View Item