Начини повезивањa на комбиновану јединицу мале снаге у системима за грејање/ Начини на конектирање на когенеративни единици со мала моќност во топлификациони системи

Sovreski, Zlatko and Tasevski, Angel and Minovski, Dragan and Mitev, Trajce and Sovreski, Goran (2012) Начини повезивањa на комбиновану јединицу мале снаге у системима за грејање/ Начини на конектирање на когенеративни единици со мала моќност во топлификациони системи. In: Zbornik radova, april 2012, Pozarevac, Srbija.

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_zlatko.sovreski_Desktop_TRUD KOSTOLAC od 201 do 209 str..docx

Download (1915Kb)

Abstract

Експлоатирањето на когенеративни единици во урбаните центри е лимитирано со еколошките критериуми и со можностите за снабдување со гориво. Во топлификационите системи постојат системи кој се ниско ефикасни при трансформација на енергија и истите имаат одредени ограничувања при употреба на еколошки горива. Овие лимитирачки услови може да се надминат во случај на комбинирано користење на овие системи со значително подобрување на енергетските карактеристики на двата система. Во овој труд ќе ги презентираме и анализираме енергетските карактеристики на когенеративните единици и топлификационите системи во случај на заедничко производство на неколку вида енергија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Zlatko Sovreski
Date Deposited: 26 Dec 2012 14:35
Last Modified: 26 Dec 2012 14:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4576

Actions (login required)

View Item View Item