Комплексната постапка за обработка на буква во почетното читање и пишување

Kitanova, Irena (2009) Комплексната постапка за обработка на буква во почетното читање и пишување. Воспитни крстопати, Списание за современо образование и настава (31). pp. 25-32.

[img]
Preview
Text
Trud_za_krsoptati.pdf

Download (2930Kb) | Preview

Abstract

Во практиката, каде најсилно се чувствувала потребата за усогласување со современите можности за описменување на учениците, се создава комплексната постапка во наставата за почетно читање и пишување. Творец на комплексната постапка е Јелена Миоч, наставничка со богато знаење и искуство во работата со ученици-првачиња. Трагајќи по нови форми за воведување на учениците во почетното читање и пишување, Јелена Миоич ја оформила оваа постапка со помош на многу соработници: учители, училишни педагози и психолози. Комплексната постапка започнала да се применува во училиштата во учебната 1960/1961, за што својата научна примена ќе и биде призната во наредната учебна година. Во учебната 1963 па се до 1965 год. ќе бидат направени експериментални истражувања кои ќе вршат споредување мегу монографската и комплексната постапка и резултати од истите ке бидат изложени во докторската дисертација на д-р Мухамед Мурадбеговиќ.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Irena Kitanova
Date Deposited: 25 Dec 2012 14:10
Last Modified: 11 Jun 2013 07:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4480

Actions (login required)

View Item View Item