Резултати од заштитните археолошки истражувања на праисториските локалитети по трасата на хидросистемот Злетовица.

Nacev, Trajce (2012) Резултати од заштитните археолошки истражувања на праисториските локалитети по трасата на хидросистемот Злетовица. In: Научен симпозиум во организација на Македонското археолошко научно друштво во Дојрана 2012 . (Submitted)

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_trajce.nacev_Desktop_REPOZITORIUM_6_MAND-2012.doc

Download (28Kb)
[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_trajce.nacev_Desktop_REPOZITORIUM_6_Programa za 22 Simpozium Dojran (2).doc

Download (152Kb)
[img] Slideshow
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_trajce.nacev_Desktop_MAND prezentacija.pptx

Download (26Mb)

Abstract

Во рамките на проектот, заштитни археолошки истражувања на локалитети загрозени со изградбата на повекенамнескиот хидросистем Злетовица беа истражени вкупно 33 археолошки локалитети, на територија со надлежност на НУ Завод за заштита на споменците на културата и Музеј Штип која воедно беше и носител на проектот.. Истражувањата беа изведени во перидот од 2007 до 2009 година под раководство на д-р Трајче Нацев. Иако истражувањата беа ограничени со време и простор сепак добиените резултати од сондажните археолошки истражувања на праисториките локалитети: неолитската населба Грнчарица село Крупиште, енеолитската населба Боголов Камен село Горен Балван, рано бронзенодпоската населба Под Школо село Стар Караорман, доцно бронзенодопската населба Главица село Буриловци и железнодпоската населба Градиште – Киево село Горни Балван, имаат голем допшринос во проучувањето на праисторијата во Р. Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Dec 2012 15:41
Last Modified: 26 Dec 2012 15:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4417

Actions (login required)

View Item View Item