Орално здравје за сите генерации

Kovacevska, Ivona (2011) Орално здравје за сите генерации. Medicus (13). pp. 19-20. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
MEDICUS 2011.pdf

Download (224Kb) | Preview

Abstract

Забите како дел од устата претставуваат прва алка од системот за варење на храната но и неизоставен дел од лицето, со кое комуницираат луѓето. Покрај функционалниот и естетски придонес, учествуваат во формирањето на говорот, нивната правилна вилична распореденост и поставеност дава баланс на лицевиот изглед, мимиката и психолошкиот карактер на особата. Различни промени и заболувања на забите и околните структури кои го сочинуваат забниот орган, се повеќе или помалку карактеристични за одредена старосна група но толку остра и прецизна линија не може да се постави, па токму затоа во текстот ќе бидат опфатени само дел од нив кои сметаме дека во најголем процент го детерминираат оралното здравје.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 24 Dec 2012 09:10
Last Modified: 24 Dec 2012 09:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4223

Actions (login required)

View Item View Item