Анализа на финансиските извештаи-со осврт на финансиската стабилност на корпоративниот сектор во Република Македонија

Gorgieva-Trajkovska, Olivera (2010) Анализа на финансиските извештаи-со осврт на финансиската стабилност на корпоративниот сектор во Република Македонија. PhD thesis, Eкономски институт, Универзитет Св.Кирил и Методиј -Скопје.

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_olivera.trajkovska_Desktop_Докторски труд.docx

Download (19Kb)

Abstract

АБСТРАКТ Зошто е потребно да се прави анализа на финансиските извештаи? Одговорот се наоѓа во несовршеноста на системот на финансиско известување: несовпаѓањето на настаните со сметководственото признавање; различниот сметководствен третман во различни земји, дејности или компании; постоење на дополнителни информации кои се надвор од финансиските извештаи на компаниите и слично. Анализата на финансиските извештаи претставува употреба на сметководствените податоци во процесот на донесување деловни и инвестициони одлуки. Финансиските извештаи претставуваат прегледи кои го опфаќаат целокупното работење на компанијата. Процесот на анализа на финансиските извештаи е дизајниран за да им помогне на деловните луѓе, инвеститорите и кредиторите да научат како да ги читаат, интерпретираат и анализираат подготвените финансиски извештаи. Таа се фокусира пред се на финансиските показатели кои ги користат аналитичарите, инвеститорите, менаџерите и другите заинтересирани субјекти, со кои се врши евалуација на финансиската состојба, оперативните перформанси и готовинските текови на работењето на компаниите. Клучни зборови: финансиски извештаи, анализа, финансиски показатели, финансиска состојба, оперативни перформанси, готовински тек, деловни одлуки

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 17 Dec 2012 12:59
Last Modified: 17 Dec 2012 12:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3813

Actions (login required)

View Item View Item