Eвалуација на некои генотипови oд црешовиден домат и одредување на нивната способност за микропропагација во in vitro услови

Koleva Gudeva, Liljana and Dedejski, George (2012) Eвалуација на некои генотипови oд црешовиден домат и одредување на нивната способност за микропропагација во in vitro услови. Годишен зборник 2011 - Yearbook. ISSN 1409-987X

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_liljana.gudeva_Documents_GOCE DELCEV_ZBORNIK UGD_ZBORNIK 2011_Gudeva, Dedejski.pdf

Download (571Kb) | Preview

Abstract

Црешовидниот домат - Lycopersicon esculentum Mill. var. cerasiforme (Dunal), претставува вариетет на домат со ситен плод со различни форми и бои и најчесто се користи за свежа потрошувачка. Карактеристично за овој вариетет е неговата сладост и арома, со што дополнително се збогатува вкусот на храната. Во овој труд презентирани се резултатите од компаративната анализа на морфолошките својства при производството на црешовидниот домат во услови на отворено и во заштитен простор Испитувана е и можноста за производство и одржување на овој тип домат со култура на растителни клетки и ткива во in vitro услови, со цел за подобрување на морфолошките и биолошките карактеристики на црешовидниот домат. Клучни зборови: Lycopersicon esculentum Mill. var. cerasiforme (Dunal), in vitro органогенеза, карактеристики на растение, карактерискити на плод

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Liljana Koleva Gudeva
Date Deposited: 17 Dec 2012 13:38
Last Modified: 17 Dec 2012 13:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3681

Actions (login required)

View Item View Item