Развојот на просветната дејност во Штип пред, за време и по Јосиф Ковачев

Filov, Kire (2011) Развојот на просветната дејност во Штип пред, за време и по Јосиф Ковачев. Godisen zbornik na INISA, Univerzitet „Goce Delcev"-Stip. pp. 179-183. ISSN 1857-7342

[img]
Preview
Text
Josif_Kovachev.pdf

Download (181Kb) | Preview
Official URL: http://inisa.ugd.edu.mk/index.php?option=com_conte...

Abstract

Во трудот е опишан развојот на просветната дејност во Штип. Кон крајот на XVIII и почетокот на XIX век, Турската Империја ја следат големи општествено-економски промени што биле резултат на силниот продор на капитализмот и создадените капиталистички односи. Забрзано започнала да се шири писменоста не само во Штип туку на територијата на цела Македонија. Најпрво се појавиле т.н. ќелијни училишта, каде наставата се одвивала главно во црквите и манастирите. Следно скалило во образованието биле световните ќелијни училишта, односно наставата се префрлила во македонските домови. Следен чекор биле општите ќелијни училшта, за на крај да прераснат класни училишта. Јосиф Ковачев дал огромен придонес во образовниот процес во Штип.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Kire Filov
Date Deposited: 11 Dec 2012 14:04
Last Modified: 11 Dec 2012 14:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3393

Actions (login required)

View Item View Item