Модерен шаманизам. Современи шаманистички искуства

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Модерен шаманизам. Современи шаманистички искуства. Зенит - списание за наука, литература, култура и уметност . ISSN 2671-3217

[img]
Preview
Text
Moderen samanizam.pdf

Download (647Kb) | Preview

Abstract

Сржта на шаманизмот, неговите следбеници ја бараат во убедувањето дека сите ние сме дел од едно суштество или сила што може да ја наречеме Бог, Праизвор или Космичка свест и дека сите живи суштества во Универзумот се поврзани со една заедничка нишка. Современите шамани зборуваат за т.н. животно на силата коешто претставува силна енергија што извира од колективното несвесно и таа треба да се почитува и да се признае, за да не стане само сенка на човекот. Длабоката почит на шаманите кон животните, направила тие и во физичкиот изглед на човекот да препознаат одредно животно (во лицето, движењата, криците и слично).

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 12 Mar 2020 10:40
Last Modified: 08 Apr 2020 07:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23913

Actions (login required)

View Item View Item