Логички шпедитерски оператор како перспектива на класичниот шпедитер

Sotiroski, Ljupco and Tusevska, Borka (2012) Логички шпедитерски оператор како перспектива на класичниот шпедитер. Правник (Pravnik) (231-23). pp. 66-72.

[img] Text
logisticki_spediterski_operator_lj.sotiroski.pdf

Download (5Mb)

Abstract

Во услови на денешново модерно трговско работење класичните шпедитери се повеќе губат од своето значење. Процесот на глобализација, диверзификација на трговските дејности и концентрацијата на капиталот во неколку (глобални) трговски субјекти придонесе кон поместување на границите на шпедиторското работење, односно кон нивно трансформирање во логистички оператори. Оваа современа категорија оператори му понуди на увозно - извозниот сектор поширок спектар услуги, вклучувајќи се детално во секој сегмент на транспортната маршута.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Borka Tusevska
Date Deposited: 28 Nov 2012 10:20
Last Modified: 10 Jun 2013 10:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2325

Actions (login required)

View Item View Item