Свети Климент: Од Епископа словýнска до επισκοπου βουλγαριασ. Трансформација во разбирањето на категориите Словени и Бугари во византиските извори

Stojkov, Stojko (2018) Свети Климент: Од Епископа словýнска до επισκοπου βουλγαριασ. Трансформација во разбирањето на категориите Словени и Бугари во византиските извори. In: Милениумското зрачење на Св. Климент Охридски Скопје, 28 – 29 октомври 2016 година Скопје. МАНУ, Скопје, pp. 219-238. ISBN 978-608-203-228-3

[img]
Preview
Text
Sveti Kliment 2016.pdf

Download (1243Kb) | Preview

Abstract

Статијата го истражува ословувањето на свети Климент во различни извори како епископ словенски и епископ на Бугарија, потеклото, кругот на употреба и значењето на овие поими. Се констатира дека во словенските текстови св. Климент е нарекуван само словенски епископ, додека именувањето епископ на Бугарија се развило во византиската пишана традиција. Причина се јавува изедначувањето на поимите Словени и Бугари во дел од византиските извори во втората половина на 11 в. и понатаму. Во таквите случаи условувањето епископ на Бугарија всушност има знаење словенски епископ. Втора причина е гледањето на св. Климент како патрон на Охридската архиепископија која од средината на XI в и понатаму вклучува во својата титула и „на цела Бугарија“ и во таквите случаи значењето е едноставно „епископ на Охридската архиепископија“. Таа се појавува во врска со стремежот на архиепископијата да се „здобие“ со (рамно)апостолски темели. Именувањето бугарски нема да се пробие во словенските текстови во средниот век, единствено ќе биде забележано во словенски преводи на византиски текстови. Според тоа „епископ на Бугарија“ се промовира и шири од византиските охридски архиепископи и има чисто институционална смисла, без во себе да содржи етничко значење различно од оригиналното „епископ словенски“.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Stojko Stojkov
Date Deposited: 28 Mar 2019 10:33
Last Modified: 28 Mar 2019 10:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21848

Actions (login required)

View Item View Item