Нов предизвик во токсикологијата: нанотоксикологија

Gjorgieva Ackova, Darinka (2018) Нов предизвик во токсикологијата: нанотоксикологија. Farmacevtski informator (49). pp. 22-26. ISSN 1409-8784

[img]
Preview
Text
Даринка Ѓоргиева Ацкова - Нанотоксикологија.pdf

Download (152Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
IMG_20190125_091343.jpg

Download (3654Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
IMG_20190125_091552.jpg

Download (3414Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
IMG_20190125_091609-1.jpg

Download (4Mb) | Preview
[img]
Preview
Image
IMG_20190125_091729.jpg

Download (3688Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
IMG_20190125_091743.jpg

Download (3968Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
IMG_20190125_091758.jpg

Download (3782Kb) | Preview
Official URL: http://www.fk.mk/

Abstract

Додека во моментов нанотехнологијата, производството и примената на наночестичките растат експоненцијално, истражувањата за токсиколошкото влијание и можната опасност од наночестичките за здравјето на луѓето и животната средина се уште се наоѓаат на своите почетоци. Правилната карактеризација на наноматеријалите, како и разбирањето на процесите што се случуваат на површината на наночестичките кога ќе стапат во контакт со живите системи, е од клучно значење за да се разберат можните токсиколошки ефекти. Дозата и влезните врати на наночестичките во човечкото тело како параметри се од суштинско значење за идентификација на ризиците и проценка на ризикот од новите нанотехнологии вклучувајќи го тука и развојот на нови нано-фармацевтски формулации.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 01 Feb 2019 10:07
Last Modified: 01 Feb 2019 10:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21239

Actions (login required)

View Item View Item