Заштитата на стопанските места во доцноантичкиот период во виничкиот, кочанскиот, штипскиот и светиниколскиот регион

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2018) Заштитата на стопанските места во доцноантичкиот период во виничкиот, кочанскиот, штипскиот и светиниколскиот регион. In: Дванаесети Цар-Шишманови дни в Самоков , 05-07 Oct 2018, Samokov, Bulgaria. (In Press)

[img]
Preview
Text
PROGRAMA SAMOKOV.pdf

Download (226Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
SAMOKOV.pdf

Download (1308Kb) | Preview

Abstract

Рудниците, патиштата и граничните премини во доцноантичкиот период претставувале места кои биле од големо значење за развојот на стопанствотото во едно општество. Поради ваквото значење, овие стопански места во доцната антика биле заштитувани со цел да се одбранат од разни непријателски дејствија. Заштитата на стопанските места во овој период се изведувала преку изградба на утвдувања. Вакви видови на утврдувања од доцноантичкиот период се наоѓаат и во виничкиот, кочанскиот, штипскиот и светиниколскиот регион.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 25 Dec 2018 11:50
Last Modified: 25 Dec 2018 11:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21026

Actions (login required)

View Item View Item