Остеопороза

Nikolovska, Lence and Gorgioska, Kristina (2018) Остеопороза. Medicus- информативен гласник на јавното здравство (27). pp. 24-25. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Other (Во однос на полот, Oстеопорозата повеќе е доминантна кај жените, од колку кај мажите. Најмногу е застапена кај возрасна популација од 65-74 години, додека најмалку кај возрасна популација од 45-54 години. Недоволна физичка активност и невработеноста го зг)
1. Text PDF.PDF

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Остеопорозата е системско скелетно заболување, кое се карактеризира со намалена коскена маса и нарушување на коскената микроархитектура и зголемување на склоноста кон фрактури и деформитети. Остеопорозата претставува здраствен проблем во светот и кај нас со точно дефинирани постапки за нејзина превенција, дијагностицирање и третман. Најважната цел на едукацијата е запознавање на пациентите со причините, превенцијата и лекувањето на остеопорозата.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 19 Oct 2018 08:02
Last Modified: 19 Oct 2018 08:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20601

Actions (login required)

View Item View Item