Уметничката транспозиција на фолклорот изразена преку употреба на фолклорните елементи во делото „Илинденски диптих“ за: мешан хор, вокален солист и гудачки оркестар од Стојан Стојков

Gavrilovski, Goce (2017) Уметничката транспозиција на фолклорот изразена преку употреба на фолклорните елементи во делото „Илинденски диптих“ за: мешан хор, вокален солист и гудачки оркестар од Стојан Стојков. Годишен зборник - 2017 Музичка академија (4). ISSN 1857-7296

[img]
Preview
Text
zbornik_muzicko_2017.pdf

Download (3772Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/muzicko/...

Abstract

Музичкото дело „Илинденски диптих“ на композиторот Стојан Стојков е составено од два дела, различни по карактер, темпо, оркестрација и други особености. Делото се базира врз обработка на народни теми преку стилизација на фолклорните елементи, каде што одредени фолклорни теми се полесно препознатливи, некои составни мотиви наликуваат на оригинална народна песна, додека други самонаговестуваат или содржат фолклорни идиоми. Во трудот се издвојуваат покарактеристични места избрани од партитурата на делото, со објаснување за присутноста и употребата на фолклорните елементи и нивните особености изразени од аспект на: тембар, фактура, оркестрација, како и функција на употребените музичките инструменти дадени во примерите.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goce Gavrilovski
Date Deposited: 13 Mar 2018 12:54
Last Modified: 13 Mar 2018 12:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19727

Actions (login required)

View Item View Item