Авторско ЦД на композиторката Јана Андреевска

Miteva, Zlatka (2017) Авторско ЦД на композиторката Јана Андреевска. [Audio]

[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
CD slika.pdf

Download (494Kb) | Preview
Official URL: http://www.sokom.mk/mk/news/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%...

Abstract

Во издание на Сојузот на композиторите на Македонија и Музичко-издавачкиот центар од Скопје неодамна беше објавен компакт дискот "...am I a falcon, a storm or an unending song?" на композиторката Јана Андреевска. Ова ЦД претставува прво авторско издание на Андреевска и содржи избор композиции од нејзиниот камерен опус во последните триесет години. ЦД-то ги содржи композициите Варијации (1987), Scattered Blues (2000) и Етида за препарирано пијано (2000), „....сокол ли сум, бура, или бескрајна песна“ за квартет саксофони (2006), Изборни афинитети за камерен ансамбл (2004), Крај езеро за мешан хор (2002/2010), Болно лежи малој моме за мешан хор (2014), 2.2.4 to 4.4.2 за четирирачно пијано (2014) и Мандала за осум инструменти (2015). На албумот се застапени некои од најуспешните изведби на делата на Андреевска на домашните и странски концертни подиуми низ годините, од страна на реномирани македонски и странски изведувачи и ансамбли, меѓу кои пијанистите Ана Гацева, Хајди Елзесер и Ненад Лечиќ, ансамблите за современа музика „Алеа“ и „Контемпора“, хоровите „Про Арс“ и Новиот Лондонски камерен хор, квартетот саксофони „Саксофон квадрат Берлин“, а во едно од делата, Варијациите за пијано, како изведувач се јавува и самата авторка. ЦД-то содржи и исцрпен текст од музикологот Марко Коловски за делата, инспирациите за нив и начините на кои тие меѓусебно се поврзани низ времето.

Item Type: Audio
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Zlatka Miteva
Date Deposited: 20 Feb 2018 11:18
Last Modified: 20 Feb 2018 11:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19598

Actions (login required)

View Item View Item