Анализа на политиките и мерките за развој на претприемништвото и зголемување на вработеноста во Република Македонија - со посебен осврт на Ромската популација

Polenakovik, Radmil and Dzidrov, Misko (2017) Анализа на политиките и мерките за развој на претприемништвото и зголемување на вработеноста во Република Македонија - со посебен осврт на Ромската популација. Project Report. Национален центар за развој на иновации и претприемачко учење, Skopje.

[img]
Preview
Text
Социјално претприемништво за инклузија на Ромите.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Развојот на претприемништвото и претприемачката култура се почесто се актуализира и многу економски теоретичари и практичари за развојот на малите и средни претпријатија кои се иновативни и кои креираат нови работни места, го гледаат претприемништвото како двигател на економскиот развој и можност на излез на економска рецесија и подобрување на социо-економската состојба на економските субјекти/граѓаните. Креаторите и спроведувачите на политики во Република Македонија како дел од мерките за решенија за создавање на нови работни места и стимулации за економски раст ги промовираат политиките и мерките за претприемништво или вработување. Во контекст на нашиот проект и анализа, имајќи ја предвид специфичната (неповолна економска и социјална) ситуација во која се наоѓа Ромската популација во Македонија, од уште поголемо значење се овие мерки, инструменти и активности кои можат најпрвин да ја зголемат свесноста, а потоа да ја подобрат инклузијата и социо-економската положба на Ромите во државата.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Engineering and Technology > Mechanical engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Misko Dzidrov
Date Deposited: 29 Jan 2018 11:42
Last Modified: 29 Jan 2018 11:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19190

Actions (login required)

View Item View Item