Интерна скрипта од вежби I: За наставата по пијано и корепетиција читање прима виста

Trajkova, Nevenka (2017) Интерна скрипта од вежби I: За наставата по пијано и корепетиција читање прима виста. ISBN 978-608-244-428-4.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/647

Abstract

Идејата за изработка на вакви интерни скрипти кои ќе помогнат во наставниот процес, за наставата по пијано, произлезе од новитетите во образовната програма на Универзитетот „Гоце Делчев“. Предметот Прима виста кој зазема значајно место во образовниот процес на секој студент од вокално-инструменталниот оддел – пијано е предмет за кој има дефицит од материјали. Овие вежби ги опфаќаат сите аспекти на музицирање: свирење на соло пијано, ансамблово свирење, колаборативно пијано и сѐ што е поврзано со процесот на обука на идните инструменталисти од гледна точка на музицирање. Развивање на вештини за полесно читање на нотен текст/прима виста, способност за совладување на секакви интерпретаторски вештини и способност за развивање на слушни вештини при свирење во ансамбл. Многу е неопходно да се открие како се едуцираат идните пијанисти, кои задолжително во својот професионален развој, барем еднаш стануваат дел од камерен состав, да се развие што повеќе внатрешниот слух, балансирање на звукот и постигање на синхрон при свирење во ансамбл. Целта на овие скрипти е да се следи педагошкиот аспект - како да се воспитуваат студентите по пијано, во поглед на збогатување со вештини во побрзата индивидуална подготовка на студентот.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Nevenka Dukovska
Date Deposited: 18 Dec 2017 13:55
Last Modified: 18 Dec 2017 13:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18725

Actions (login required)

View Item View Item