Извештај од сондажните археолошки истражувања на територијата зафатена од проектот за изградба на карго аеродромот „Филип Втори“ близу Штип

Nacev, Trajce (2017) Извештај од сондажните археолошки истражувања на територијата зафатена од проектот за изградба на карго аеродромот „Филип Втори“ близу Штип. [Project]

[img]
Preview
Text
Извештај.pdf

Download (1661Kb) | Preview

Abstract

Врз основа на претходно изготвени и одобрени план и програма, под раководство на Проф. Др. Трајче Нацев, беа извршени археолошки истражувања на две локации на територијата која што ќе биде опфатена со изградбата на карго аеродромот „Филип Втори“. Во истражувачкиот проект беа вклучени и Др. Дарко Стојановски (ко-раководител), како и студенти од група Археологија при Универзитетот Гоце Делчев, Штип. Сондажни археолошки истражувања и рекогносцирање беа вршени во периодот помеѓу 24.04.2017 и 30.05.2017. Беше опфатена површина од над 100 ha западно од с. Мустафино и источно од река Немашница, од двете страни на асфалтниот пат помеѓу с. Ерџелија и с. Мустафино, Светиниколско. На оваа територија, со поставување на вкупно пет сонди, беа опфатени два археолошки локалитети: Узун Мера и Турски Гробишта, и двата на територијата на с. Мустафино. Преку рекогносцирање и поставување на сонди беше утврдена хоризонталната и вертикалната стратиграфија на теренот, како и импактот кој би го имала изградбата на планираниот аеродром врз овие два локалитети. Вториот локалитет беше претходно познат, додека Узун Мера е нов и по повеќе параметри уникатен во Македонската археологија.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 14 Dec 2017 10:42
Last Modified: 14 Dec 2017 10:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18693

Actions (login required)

View Item View Item