Емисија и имисијата на гасови во атмосферата од термоелектрани во Република Македонија

Sovreski, Zlatko and Causevski, Anton and Simeonov, Simeon and Hristovska, Elizabeta and Jovanovska, Vangelica (2016) Емисија и имисијата на гасови во атмосферата од термоелектрани во Република Македонија. Predavanja po pozivu sa megjunarodnim ucescem, Savetovanje u Kostolcu. ISSN 978-86-912927-5-1

[img]
Preview
Text
Emisija.pdf

Download (339Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ZS SS.pdf

Download (149Kb) | Preview
Official URL: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid...

Abstract

Во овој труд ќе биде претставена методологија на пресметка на емисијата и имисијата на гасови во атмосверата од ТЕ во Република Македонија во конкретниот случај преку модел за пресметка на концентрација на локално загадување со SO2, како и чад и пепел како составен дел на нуспродуктите од согорување на горивото при работа на термо електрaните (ТЕ). Ќе го презентираме конкретниот математичкиот модел врз основа на кој се направени програмски кодови во MATLAB и иститите искористени на конкретни примери за ТЕ во Република Македонија: ТЕ Осломеј коja работи со јаглен и ТЕ Неготино кој работи на мазут како гориво. Како влезни параметри се дадени хемискиот состав на горивото и техничките податоци за котлите и оџаците за секоја термоцентрала посебно. Како излез се добива максимална концентрација на SO2, чад и пепел и растојание од оџакот каде се појавуваат, како и распределба на истите во просторот (табеларен и графички приказ). Од анализите и конкретниот пример на термоцентралите во Република Македонија ќе се добие слика за еколошките последици врз околината како последица од експлоатација на термоенергетските постројки за производство на електрична енергија. Клучни зборови: емисија на гасови, имисија на гасови, екологија, термо електрани.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 20 Nov 2017 11:01
Last Modified: 06 Dec 2017 13:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18612

Actions (login required)

View Item View Item