Влијание на температурата врз триболошките параметри на фрикционите спојки за моторни возила

Simeonov, Simeon and Sovreski, Zlatko and Cvetkov, Slavco and Dzidrov, Misko and Dimitrov, Sasko (2016) Влијание на температурата врз триболошките параметри на фрикционите спојки за моторни возила. Predavanja po pozivu sa megjunarodnim ucescem, Savetovanje u Kostolcu. ISSN 978-86-912927-5-1

[img]
Preview
Text
S16 Uticaj temperature na tribološke parametre frikcione spojnice kod transportnih motornih vozila;%2.pdf

Download (405Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ZS SS.pdf

Download (149Kb) | Preview
Official URL: https://sites.google.com/site/savetovanjeukostolcu...

Abstract

Во транспортните возила најчесто се користи фрикционата спојка за пренос на вртежниот мимент од моторот до трансмисијата. Преносот на вртежниот момент се пренесува преку фрикциониот момент што го соадава спојката. При вклучување и исклучување на спојката настанува процес на лизгање на фрикционите површини се додека не се изедначат аголната брзина на погонскиот и работниот делови. При ова лизгање се создава топлина која влијае на триболошките параметри на спојката. Клучни зборови: Фрикциона спојка, топлина, фрикциони облошки, температура.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 20 Nov 2017 10:37
Last Modified: 06 Dec 2017 13:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18610

Actions (login required)

View Item View Item