Biodentaplast – парцијални протези

Kocovski, Darko and Zlatanovska, Katerina and Lazareva, Tatjana and Spasova, Anastasija (2017) Biodentaplast – парцијални протези. In: 24th International Dental Students Scientific Congress, 19-21 June 2017, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Biodentaplast.pdf

Download (813Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Kniga na apstrakti - studentski kongres 2017.pdf

Download (146Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Kniga na apstrakti - studentski kongres 2017(2).pdf

Download (130Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Kniga na apstrakti - studentski kongres 2017(3).pdf

Download (376Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Kniga na apstrakti - studentski kongres 2017(5).pdf

Download (234Kb) | Preview

Abstract

Цел: Целта на оваа студија е да се прикаже BioDentaplast како еден од посовремените материјали. Протезите изработени од BioDentaplast представуваат скелетирани, естетски флексибилни, безметални и неалергиски изработки Материјал и Метод: Пациентка на 45 годиншна воздраст, на клинички преглед во долната вилица беше дијагностицирана парцијална безабост, кенеди класа I . После поставената дијагноза беше оддлучено да се направи парцијална протеза од материјалот BioDentaplast. Кај пациентката беа земените отпечатоци и беше изработен работен модел. Добиениот работен модел беше испратен во заботехничка лабараторија. На работниот модел беше изработена скелетирана флексибилна естетска парциалната протеза од BioDentaplast материјал. Резултати: Пациентот прикажан во студијата беше многу задоволен од изработките бидејќи имаат голема естетика. Можноста за декубидуси и болка кај пациентот беше минимална бидејќи протезите лесно беа адаптирани на алвеоларниот гребен. Поради големата биокомпактибилност со ткивата и малата специфична тежина на материјалот пациентот лесно ги прифаќа и не ги чувствува како туѓо тело во устата. Заклучок: Протезите изработени од BioDentalplast имаат голема транспарентност и ја имитираат бојата на гингивата и забите. Изработките имаат флексибилност што ги прави отпорни на кршење и лесно прилагодливи кај пациентите. Но од друга страна имаат голема цврстина за да се направи редукција на базата. Клучни зборови: парциални протези, флексибилни, скелетирани, естетски, безметални

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Zlatanovska
Date Deposited: 12 Sep 2017 09:56
Last Modified: 12 Sep 2017 09:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18031

Actions (login required)

View Item View Item