Нараторите и наратерите во романот „Бабаџан“ од Живко Чинго

Belcev, Tole and Trajanova, Aleksandra (2016) Нараторите и наратерите во романот „Бабаџан“ од Живко Чинго. Годишен зборник на Филолошки факултет – Штип, 7 (1). pp. 47-60. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Belcev i Trajanova trud God Zbornik 2016.pdf

Download (3140Kb) | Preview

Abstract

Овој труд со наслов „Нараторите и наратерите во романот Бабаџан од Живко Чинго“ претставува еден вид читање на романот „Бабаџан“. Структурата и содржината на романот „Бабаџан“ е презентирана со помош на елементи на наратологијата, поточно со детална анализа на нараторите и наратерите како едни од базичните структурни елементи на нарацијата, но и на наратологијата. Трудот започнува со кратки појаснувања за наратологијата како наука за структурата на раскажувачкиот текст, потоа следува објаснување на термините нарација, наратор и наратер. Главниот дел содржи детална анализа на нараторите и наратерите во романот „Бабаџан“ од Живко Чинго. Во романот „Бабаџан“ постојат повеќе видови наратори кои може да се класифицираат во неколку групи. Нараторите во романот се претставени преку ликови во книжевното дело. Како корелат на нараторите, во романот постојат и ликови-наратери. Наратерите се претставени преку неколку ликови во романот. Со помош на анализата на нараторите и наратерите може да се согледа специфичноста на овој роман за што станува збор во заклучокот на овој труд.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Tole Belcev
Date Deposited: 01 Mar 2017 12:32
Last Modified: 01 Mar 2017 12:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17564

Actions (login required)

View Item View Item