Фридрајхова атаксија

Velickova, Nevenka (2016) Фридрајхова атаксија. In: Second Congress of Physical Therapists of the Republic of Macedonia with International Participation, 16-18 Sept 2016, Struga, Macedonia.

[img]
Preview
Text
N.V. 1.pdf

Download (458Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
N.V. 2.pdf

Download (350Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
N.V. 3.pdf

Download (1639Kb) | Preview

Abstract

Вовед: Фридрјаховата атаксија се наследува автосомно рецесивно. Станува збор за неуродегенеративно заболување кое резултира со склероза на спиноцеребралните и кортикоспиналните нервни патишта. Болеста започнува од 8 и 16 година од животот, најнапред со атаксија во стоењето и одењето, следува атаксија на рацете и резултира со дизартрија. Постои застој на мускулните рефлекси како и коскени деформитети, кифосколиоза, деформација на стапалата и појава на Фридрајхово стапало. Најчесто кардиомиопатијата е причина за смрт кај пациентите со Фридрајхова атаксија. Цели на трудот: Да се укаже на важноста и можностите на физикалната терапија во лекувањето на пациентите со Фридрајхова атаксија. Материјал и методи: Различните типови на физикална терапија, масажа и физиотерапија со термални постапки и користење на озокерит и парафин, како и мускулната електростимулација нудат одлична можност за продолжување на животниот век на пациентите со Фридрајхова атаксија. Освен физикалната терапија постои и медикаментозана и генска терапија за лекување на оваа болест. Заклучоци: Раната примена на физикална терапија и соработката со физиотерапевтите е од огромна важност за пациентите со Фридрајхова атаксија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 13 Sep 2016 11:26
Last Modified: 13 Sep 2016 11:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16230

Actions (login required)

View Item View Item