Постмодерен пристап во теоријата на државата- политичка тријада: интереси- легитимација- избори и изборна кампања.

Ananiev, Jovan (2008) Постмодерен пристап во теоријата на државата- политичка тријада: интереси- легитимација- избори и изборна кампања. Зборник на трудови на Факултетот за администрација и менаџмент на информациони системи Универзитет „Св. Климент Охридски“, 1/1.

[img] Text
ТРУД ЗА ФАМИС ЈОВАН АНАНИЕВ.doc

Download (77Kb)

Abstract

Политичката теорија е милениумски обид да се објасни феноменот на политиката, нејзините облици, нејзината условеност и отелотвореност. Место за идеалност во политиката нема, затоа што владеењето е сурово по својата суштина, а политиката со неа и владеењето, се сурово реалистични и детерминирани од интересите. Без оглед дали ќе се читаат идеалистите или прагматистите - тие се неизмерна инспирација во обидите да се сфатат никогаш докрај необјаснетите феномени на политиката и на судирот и испреплетувањето на политичките интереси

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Jovan Ananiev
Date Deposited: 22 Nov 2012 08:14
Last Modified: 15 May 2013 13:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1603

Actions (login required)

View Item View Item