Балканската етноорганологија и нејзиниот придонес во истражувањето на музичкиот инструмент зурла

Angelov, Goranco (2015) Балканската етноорганологија и нејзиниот придонес во истражувањето на музичкиот инструмент зурла. In: Теорија и емпирија: Институционализирана фолклористика и етнологија во Македонија и на Балканот, 20-21 Nov 2015, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Г. Ангелов- Балканската етноорганологија и нејзиниот придонес во истражувањето на музичкиот инструмент зурла.pdf

Download (383Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
IFMC Final Program.pdf

Download (661Kb) | Preview

Abstract

Нашиот продлабочен интерес за истражување на традиционалните музички инструменти во Македонија наметнува перманентно проучување на претходните етноорганолошки истражувања спроведени од домашни и странски фолклористи кои се вршени на територијата на денешна Република Македонија. Трудовите објавени во минатото во поголемите научно-образовни и културни центри (Белград, Загреб, Софија и др.) се од непроценливо значење за секој млад истражувач бидејки сведочат за состојбите во време кога музичкиот фолклор имал огромна улога во севкупниот живот на населението. По формирањето на македонската држава во 1945 год. а подоцна и со формирањето на Институтот за фолклор, во Македонија се создаваат реални услови за теренски истражувања поврзани со инструменталната музичка традиција, архивирање и обработување на здобиениот материјал и негово објавување. Од денешна инстанца, објавените трудови во периодот пред и по формирањето на македонската држава ни овозможуваат да го проследиме егзистирањето на инструменталната музичка традиција во континуитет од 65 па и повеќе години наназад. Во тоа време музичкиот фолклор се практикувал, се создавал и надградувал во своите природни средини што овозможило негово автентично бележење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 12 Feb 2016 11:26
Last Modified: 12 Feb 2016 11:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15431

Actions (login required)

View Item View Item