Застапеност на различните техники на дефинитивна канална обтурација

Kovacevska, Ivona (2015) Застапеност на различните техники на дефинитивна канална обтурација. In: 22nd International Dental Student’s Scientific Congress, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia. (Submitted)

[img] Slideshow
PREZENTACIJA EMILIJA.pptx

Download (5Mb)
[img]
Preview
Text
ABS2015.pdf

Download (17Mb) | Preview

Abstract

Вовед: Во текот на ендодонтската терапија фазата на дефинитивна канална оптурација претставува еден од факторите кои допринесуваат за пост тераписка ефективност и ефикасност. Цел: Целта на оваа студија ни беше да направиме процена на најчесто употребуваните техники на гутаперка апликација во стоматолошките ординации во Битола. Материјал и метод: За реализација на целта беа избрани 10 стоматолошки ординации, по случаен избор. На сите им беше доставен анкетен лист и во релација со нивните стоматолошки услуги и дневници, во период од 4 месеци да се произнесат за искористените техники на 100 ендодонтски третирани заби. Резултати: Добиените резултати покажаа дека најчесто употребувана метода на канална оптурација е латералната кондензација, односно модификација на single cone техниката. Поретко но сепак присутни, ги нотиравме посовремените методи како GuttaFlow, ThermaFil техниката и др. Заклучок: Современите технологии за канална оптурација во голем дел ја олеснуваат ендодонтската терапија и допринесуваат на успехот на самиот третман. Трендот на современиот стоматолог да имплементира се по современи методологии и материјали е во пораст во интерес на пациентите и терапевтите. Клучни зборови: канална оптурација, гутаперка, силер, техники

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 04 Feb 2016 14:49
Last Modified: 04 Feb 2016 14:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15246

Actions (login required)

View Item View Item