Анализа на монографијата „Чалгиската традиција во Македонија“ од авторот Боривоје Џимревски

Angelov, Goranco (2015) Анализа на монографијата „Чалгиската традиција во Македонија“ од авторот Боривоје Џимревски. In: Македонски фолклор. Институт за фолкор Марко Цепенков - Скопје, pp. 87-93. ISBN ISSN 0542-2108

[img]
Preview
Text
Г. Ангелов - АНАЛИЗА НА МОНОГРАФИЈАТА „ЧАЛГИСКАТА ТРАДИЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА“ ОД АВТОРОТ БОРИВОЈЕ ЏИМРЕВСКИ.pdf

Download (546Kb) | Preview

Abstract

Имајќи ги предвид научните достигнувања на првите македонски етномузиколози, сметаме дека преку една кратка стручна анализа на некои нивни трудови, кај пошироката јавност, ќе предизвикаме внимание, со што ќе биде соодветно вреднувана нивната научна работа. Она што кај нас побудува посебни чувства е времето во кое се пишувани овие трудови, време кога сè уште се практикувала старата наследена традиција зачувана меѓу нашиот народ. Од овие причини, повеќе од значајни ни се истражувањата што ги прават првите етномузиколози, а преку кои, од оваа временска динстанција, можеме да го согледаме развојот и степенот на зачуваност на одредени музичко-фолклорни појави. Имајќи го на располагање огромниот фонд на објавени публикации од страна на етномузикологот Боривоје Џимревски, навлегувајќи во неговите истражувања поврзани со инструменталната музичка традиција, го одбравме трудот „Чалгиската традиција во Македонија“, објавен во 1985 год.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 27 Jan 2016 11:27
Last Modified: 27 Jan 2016 11:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15090

Actions (login required)

View Item View Item