Менаџмент – процес подложен на постојани промени

Petrova Gjorgjeva, Emilija and Mirascieva, Snezana and Stavreva Veselinovska, Snezana and Kitanova, Irena (2015) Менаџмент – процес подложен на постојани промени. Knowledge - International Journal, Scientific and Applicative Papers, 9. pp. 72-77. ISSN 1857-92

[img]
Preview
Text
bansko_2015.pdf

Download (1291Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
S.M. 1.pdf

Download (633Kb) | Preview

Abstract

За да се планира, управува, води, организира, контролира, или со еден збор да се менаџира, значи да се одлучува и да се имплементира. Да се биде со отворен ум и одлучен во различни состојби, да се биде демократ, но и диктатор, па дури и манипулатор. Менаџментот како современ, универзален процес бара од менаџерот правилно и максимално да ги искористи овластувањето и одговорноста што му се дадени со самата функција, да стекне авторитет во институцијата со кој управува, но и способност за влијание над останатите субјекти, правилно да ја насочи својата моќ, но да ги почитува и искористи и влијанието и моќта на вработените во институцијата со која управува. Без разлика дали на менаџментот ќе гледаме како на наука, професија или умешност, тој е непрекинат процес кој е во постојано движење, менување. Низ својот развој менаџментот поминал низ различни школи и толкувања, но сите тие во основа ги имаат основните функции од кои зависи успешното функционирање на институциите во едно општество, па и на цивилизацијата воопшто.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Mirascieva
Date Deposited: 25 Jan 2016 10:17
Last Modified: 25 Jan 2016 10:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15078

Actions (login required)

View Item View Item