Прелименарен извештај за извршените систематски археолошки истражувања на Могила 2, Гањов Дол, о. Конче

Nacev, Trajce (2015) Прелименарен извештај за извршените систематски археолошки истражувања на Могила 2, Гањов Дол, о. Конче. [Project]

[img]
Preview
Text
Извештај.pdf

Download (272Kb) | Preview

Abstract

Археолошкиот локалитет Гањов Дол се наоѓа 2,1 км, по воздушна линија, североисточно од општинскиот центар Конче. Во Археолошката карта на Република Македонија Том II стр.328 е заведен под името Корошевец со квалификација дека се работи за некропола од римскиот период со две могили. Корошевец е името на реката по која поширокиот регион го добил името, додека во регистерот на Катастерот за недвижности на Р. Македонија точната локација каде се наоѓат могилите е заведен како Гањов Дол

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Jan 2016 13:28
Last Modified: 26 Jan 2016 13:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14864

Actions (login required)

View Item View Item