Конзерваторско реставраторски работи на преградните бедеми на археолошкиот локалитет Кале - Скопје

Shentevski, Nikola and Nacev, Trajce (2015) Конзерваторско реставраторски работи на преградните бедеми на археолошкиот локалитет Кале - Скопје. [Project]

[img]
Preview
Text
TN 1.pdf

Download (595Kb) | Preview

Abstract

Во текот на 2009 и 2010 година, со истражубањата во Блок VIII беа откриени остатоци од два внатрешни монументални бедеми. Тие го преградувале калето по целата негова широчина во правец исток-запад, делејки ја неговата внатрешност на два дела, северен и јужен дел . Двата преградни бедеми се простирале готово по иста линија, со тоа што на места се преклопувале и пресекувале, поточно помладиот. го има јасно пресечено постариот бедем. Со тоа е создадена чиста стратиграфска ситуација со јасни мегусени релации и позиции во однос на останатоте откриени структури.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 21 Jan 2016 12:03
Last Modified: 21 Jan 2016 12:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14862

Actions (login required)

View Item View Item